15.000 keer verkeerd getankt: man vaker dan vrouw!

02.07.2015

Tanken blijkt toch lastiger dan we denken. Zo'n 15.000 keer per jaar laten automobilisten binnen Nederland verkeerde brandstof in hun auto stromen. In het buitenland gaat het ook geregeld mis, omdat de brandstof soms een andere naam heeft en de pompen ineens andere kleuren hebben.
En voordat alle mannen nu naar de vrouwen gaan zitten wijzen; procentueel gezien zijn het iets vaker de kerels die de fout ingaan.

VAAK MIS MET DIESELAUTO
Dat het in het buitenland geregeld misgaat, is dus nog te verklaren door de rare namen. Maar ook binnen Nederland blijkt het dus toch nog best lastig om benzine in een benzinemotor te tanken en diesel in een dieselauto. Veruit het vaakst gaat het mis bij dieselauto's. Daar wordt dan benzine in gegooid. Andersom kan vrijwel niet, want dan past de slang niet, maar vreemd genoeg gebeurt dat toch!
"Ja, dat is opvallend", zegt Markus van Tol van de ANWB. "Want eigenlijk past het niet en dan zou er toch een lichtje moeten gaan branden. Maar er zijn dan nog altijd mensen die het toch voor elkaar krijgen dat vulpistool in de tank te proppen."

NIET STARTEN!
De Wegenwacht krijgt per jaar 1,2 miljoen hulpverleningsverzoeken, waarbij het dus duizenden keren om verkeerde brandstof in een tank gaat. "Wij hebben een speciale Volkswagen Transporter rondrijden met een installatie waarmee we brandstof uit een auto kunnen zuigen", zegt Van Tol. "Het is voor de eigenaar dan overigens te hopen dat de auto niet is gestart nadat er verkeerd is getankt, want dan is de ellende veel groter omdat de brandstof dan is rondgepompt."
De ANWB-zegsman denkt wel te weten waarom het zo vaak fout gaat. "Het komt bijvoorbeeld doordat mensen elkaars auto lenen en dan niet weten welke brandstof er eigenlijk in moet. Of ze staan bij een tankstation dat ze niet zijn gewend."


Bron: Metro 1 juli 2015 door Tjerk de Vries
Copyright 2012, Solodiesel